Časosběr: Od počátku těhotenství po porod | Fotokniha

Již od dětství jsem v televizi rád sledoval časosběrné dokumenty. Například, kdy reportérka s natáčecím štábem sledovala v čase osud jednoho člověka nebo dokonce různých rodin. Jsem opravdu rád, že jsem během života stihl jeden tak obrovský projekt zažít a dokončit. Jednalo se o kompletně celý proces těhotenství zdokumentovaný od počátku do konce.


Proč je focení těhotenství na tak vysoké příčce?

Je to velmi osobní až intimní záležitost. Časově velmi náročné pro fotografa i model. Dokumentujete počátek a růst nového života. Strávíte touto činností celý rok a nezbyde čas na nic jiného. Na konci už vám z toho může jít hlava kolem. Jenže výsledek je ještě pořád nevšední záležitostí. Upřímně, nevšední záležitost je jen skromný název pro: "Sakra, super prestižní pecička se povedla". 


Ze zákulisí focení


S čím je potřeba počítat

Výkyvy nálad jsou díky neustále se měnící hormonální hladině matky časté. Hormony přímo souvisí i s kvalitou kůže, vlasů, dokáží tělo opravdu potrápit nejen psychicky ale i fyzicky a vy máte za úkol se s tím vším jako profesionál za objektivem poprat. Ani focení svatby není tak náročné. Vybrali jste si parádní lokaci na focení? A dostane se tam vůbec vaše těhotná modelka? I drobný kopeček, svah může v těhotenství způsobit nemalé potíže. Nastávající matka dostane zabrat a změna nálady v důsledku například sníženého komfortu se může okamžitě projevit na fotografiích. Před očima to schováte, ale před foťákem se to nepovede nikdy.

V létě bojujete nejen proti negativním důsledkům těhotenství, ale i proti vlivům počasí. Fotit v lese, kde se nehne vzduch, je 30°C a navíc používáte odrazné desky nebo přisvětlovací techniku, kolem vás neustále prochází, projíždí davy zvědavých sportovců, lesních turistů je hlavně o dedikaci k tématu. Nenechat se rozhodit a soustředit se. Není to lehký úkol.

V případě většího množství s sebou nesené výbavy vám nikdo nepomůže. Vše si nesete sami. S tím je třeba také kalkulovat. Při jiném focení může model vzít stativ, odraznou desku nebo něco, na co už nemáte dostatek končetin ani možností, jak na svoje tělo upevnit. Těhotná žena je ráda, že se postará sama o sebe a běžnou chůzi.

Polohování a instruování do požadované pozice chce také odlišný přístup. Těhotenství je obří fyzickou limitací.


Odpočinek mezi focením


Pózování

Ženské tělo se výrazně mění. Časté jsou otoky nohou, těhotenské akné, strie v oblasti břicha, stehen, změna barvy kůže a desítka dalších. Je třeba volit takové polohy, ve kterých se cítí modelka maximálně pohodlně a na vás je se ve skutečnosti polohovat a přizpůsobit. Nehýbe se modelka, ale vy. Což je diametrální rozdíl mezi běžným párovým focením například a focením těhotné ženy. Pár položíte na břicho, usadíte do kleku, necháte je vyskočit do vzduchu a jen zachycujete okamžik, hlídáte si obvyklé záležitosti. Pracuje více model.

Při focení nastávající maminky spálíte mnoho kalorií. Skákat budete vy, lehat na zem, klečet, pobíhat okolo a nastavovat odrazné desky a další. Prakticky si nacvičíte heliocentrismus, kde tímto obíhaným sluncem bude modelka.


Časová náročnost

Dle mého není časově náročnější disciplína při focení lidí. Můžete mít sice sjednaný termín, ale je potřeba počítat s tím, že se může stokrát změnit.

Jdete fotit svatbu. Všichni jsou nachystaní, oblečení, v dobré náladě nebo se o to snažící, vše vypadá maximálně skvěle. Vy tam zachycujete okamžik, který někdo předchystal, připravil se na něj a jen ho žije.

U „těhufotek“ si můžete nachystat mnohé a až konkrétní místo a čas vám řekne, jestli plán vyjde nebo ne. Zapomeňte na pevné domluvy ohledně jednoho scénáře. Na každé „těhufocení“ mějte aspoň tři další scénáře (klidně černé, ano, může se stát cokoliv) v záloze s tím, že každý bude naprosto odlišný pro odlišnou situaci. Buď takto, nebo jste mistr v improvizaci a poradíte si i bez plánu. To důrazně nedoporučuji. Taktiku Franty improvizačního se vším si poradíma jsem si vyzkoušel schválně a shořela jako na letním slunci uschlá sláma. Tudy cesta nevede.

Neexistuje nic jako „na focení máme 2 hodiny“. Jedete fotit těhufotky? Počítejte s dvoj až trojnásobkem obvyklé doby focení. Někdy i déle. Raději ten den nemějte nic dalšího rozdělaného. Nebudete stíhat. Rozladíte se, odřeknete nestíhající termín jiným zákazníkům, a to vše nevede k ničemu dobrému.  Vzpomínám si na jeden den focení. Bylo v plánu zajet kousek autem na místo focení, tam zhruba hodinu fotit a poté stihnout zajet ostříhat pár hlav, jelikož nejsem jen fotograf, ale i kadeřník. Tuším šestý měsíc těhotenství. Byl jsem rád, že se stihlo focení a den byl zabitý.


Může se stát, že během těhotenství stihnete odfotit i další životní jubileum


Stojí to za to? 

Můžete si odfotit to svoje. Párové focení, 2 hodiny práce (hodina focení, hodina editace fotografií), 1.500,- Kč v kapse. Anebo za celý den nafotit jednu akci a pokračovat tak po dobu 9 měsíců. Fotek bude hromada. Editace těch tisíců fotografií už vám poteče ušima. Budete se nutit k dokončení. Pro peníze to neděláte, protože se to nezaplatí. Budete z tohoto projektu opravdu psychicky unavení a budete si přát, aby to už co nejdřív skončilo.

Pak si položíte otázku, kolik takových projektů vzniklo? Neřku-li ve vašem portfoliu. Klidně co se týče vaší konkurence. Kolik fotografů z vašeho města a okolí takový projekt odfotilo, dokončilo? Minimum. Pochopitelně jsem i já zkoumal konkurenci a u těch fotografů, které považuji za svoji konkurenci, takový projekt nemá žádný. A vy budete rádi za to, že můžete ukázat fotoknihu z celého průběhu. Ani fotografové specializující se na těhotenské fotky většinou nemají v repertoáru to, co můžete mít nebo máte vy, jestliže jste se rozhodli jednomu tématu, jedné modelce věnovat rok času.

Dokončíte fotoknihu, fyzicky ji držíte v rukách, projdete si jeden list po druhém v rukavicích, než fotoknihu zabalíte a předáte a dříve či později začnete brečet ať se vám to líbí nebo ne. Rok práce. Jeden příběh od počátku do konce. Stálo to za to? Samozřejmě.


Závěrem

Zmíněny někde na začátku příspěvku byly dokumentární filmy. O osudech jednotlivců či rodin. Po shlédnutí prvního dokumentu tohoto druhu jsem se pídil po dalších. A neměl jsem mnoho štěstí. Tehdy mi to nedošlo. Proč podobných prací není víc. Filmová studia chrlí každoročně několik filmů za rok. Na ty zapomenete. Na časosběrné práce nikoliv. Kvalita si žádá mnohem více času, úsilí, práce. Z kvantity máte finanční zisk. Z kvality na sebe můžete být právem hrdí.