EXIT in Industry (Brno, 2024): Fotoreport

EXIT In Industry - Jak bylo?

(fotka je oficiální k akci stažená z FB stránky pořadatele)


Melodické techno ani melodický house pro mě není pozvánkou k přítomnosti na akci. To je dobré do auta nebo na večer před spaním. Ale říkal jsem si, že na Špilasu jsem nikdy nebyl a i kdyby to celé stálo za prd, tak si odfotím západ slunce. Aspoň to. Akce EXIT jsou pro mě dvakrát po sobě "poprvé". První akce v Ostravě, kterou jsem odfotil, byla večer. A letos tato v Brně bude první open air akcí za denního světla. Úplně jiné tělo i objektiv, jiné focení. Tak uvidíme. Další výzva přijata. 

Pár hodin před akcí jsem chtěl lístek prodat. Tak se mi to nějak rozleželo v hlavě a já nevěděl, co tam budu vlastně dělat. Vždyť melodické techno a house... to tam usnu! A navíc hlásili déšť. Bude mi zima. Nezahřeju se. Na tohle tempo se umírá nebo usíná. Lístek nikdo nekoupil a tak vznikl tento fotoreport.


Moje poslední akce byla EXITácká v Ostravě. Pak se narodil syn a to není čas vůbec na nic. A ani za co kam jezdit. V Ostravě bylo "to moje" techno. Temné, drsné, rychlé. A na Pet Duo jsem musel odložit foťák, abych si užil parket. Ohoho, tělo už není, co bývalo. Skoro jsem ten jejich set nedal celý. 38 let na krku a je to znát. Už to není non-stop akce na parketu od 8 do 6 do rána a pak ještě after. Ale pohyby a rytmus zůstaly. A teď tady máme akci v Brně, kde nevím, co budu dělat, když nebude co fotit. Jen ať neprší. Ale jo, techno fajn, house fajn, ale na tenhle ploužák si já rozhodně nezapařím. Co s tím?



Party people 

Akce byla měla vlažný start. Začátek v 16:00 hod. a konec ve 22:00 hod. Beru ten konec. Rušení nočního klidu. Akce v centru města. Památková oblast, Hrad Špilberk. Ale začátek v 16:00 hod.? Proč to neudělat v sobotu od rána do 10 do večera a rozdělit na 2 stage? Možná pořadatelé experimentovali. Možná byl na nic booking DJů. Tak jako tak, lidé se začali sbírat kolem sedmé odpoledne. To mě baví doteď. Rozesmívá. Kdo chodí na akci na 3 hodiny, když zaplatil lístek za plnou cenu? Pro mě absolutně nepochopitelné. Když už koupím lístek, dojedu na akci, zaplatím parking, tam utratím něco za pití, dostanu se lehce na 2 tisíce a pojedu tam na 3 hodiny? Sorry, ale tohle nejde nazvat ani party people. Byla by to urážka party people. 

Fotit není co ani koho. Je tu prázdno. Všeho všudy 10 lidí se mnou i obsluhou. A tak chodím okolo a zkoumám, kde asi bude fajn světlo, kde je dobrý úhel. Za 5 minut hotovo. A co teď? Sednout na lavku, koupit si Colu a čekat. 

Netrvá dlouho. Zpozorovaná fotografka. Respektive videografka vzhledem k tělu. Tím mám na mysli fotoaparát. Říká se tomu hantýrkou body po celém světě. A tak kecáme. Hodinu kecáme. O focení, o kávě, pití alkoholu a introverzi, a jak se s ní dá úplně v klidu fotit. Hodina utekla. Lidí přibylo. 

Lidé si říkají o fotky, nechávají se fotit a jsou rádi, že to někde bude. Bodejť by ne. Fotky zadarmo z profi foťáku. Někteří prohodí i pár slov, někteří jsou ukecanější. Potkávám fotografa, kterého si EXIT najal na focení a měl to zaplaceno. Probíráme spolu techniku, objektivy, těla a různé maličkosti. Příjemný pokec. 



Akce

Byl jsem na dvou EXIT akcích a pokaždé to bylo jako pořádané kámošema na zahradě. Zlobte se, jak chcete, ale je to tak. Za těch 20 let, co už jezdím na techno parties, festivaly po celé Evropě, jsem už viděl a zažil ledacos. Tohle je slabý podprůměr. Na druhou stranu to má zase nádech, kdy se vrátíte do dětských let, kdy vám bylo náct a šli jste na místní diskotéku, kde to fungovalo podobně. 



Focení

A tady se zdržím. Fotoreport najdete zde: https://www.facebook.com/jasonb54photography/photos_albums

Samotné focení bylo od počátku plánované jako denní. Za světla. Proto jsem nebral A7iii, která je skvělá za tmy nebo obecně v šeru, ale "jen" A7ii, která na focení noční akce není. Jelikož měla akce končit v 10 večer, ani nemělo cenu brát trojkovou A7. A tak si pohodově fotím, lidi se baví, kecáme s kolegy fotografy, jeden dronista a celé to příjemně ubíhá. Na zoom objektiv se světelností 2.8 to bylo fajn.

Na denní akci je A7ii plně dostačující foťák i dnes. Stačí trocha světla a se vším si poradí. Ostatně výstupy jsou veřejně, můžete posoudit sami. Barevné zbarvení do oranžova je použitý preset. Západ slunce se nekonal, ale já ho tam mermomoci chtěl, tak proto. 

O čem se chci rozepsat je situace ohledně povolení focení na akcích. Napsal jsem pořadatelům akce. V dobré víře, aby si lidé mohli prohlédnout svoje fotky z akce. Odpověď mě pravda zaskočila. Na akci se nesmí fotit, když k tomu není povolení. Upřímně mě legislativa absolutně nezajímá. Když jsou povoleny mobily, které dnes fotí víc než dobře, proč by někdo zakazoval vzít na akci foťák? Notabene, když nefotím za peníze, ani po těch odfocených lidech nechci peníze a pořadatel akce má propagaci a fotoreport zadarmo. 

1) Koupil jsem si vstupenku na akci. Byl jsem účastník eventu. 

Mám zakázáno fotit party people zadarmo, ale fotograf, kterého jste si zaplatili a dali mu volný přístup na akci, to je fajn? Logiku asi nehledat. A jak byste řešili fotografa, který fotí mobilem? Protože i takových je v dnešní době už dost. Ani nemají full framy, jen Apple a běžně prodávají svoje fotoslužby z Apple výstupu. 

2) Na akci je zakázáno fotit. 

Žádné takové info k akci nebylo. Ani v popisu akce ani to nesdělila ochranka. Prošel jsem vstupem, cca 4 lidi z ochranky. Byl jsem poblíž hlavní stage, ochranka ani slovo. Byl jsem u hradeb, kde stáli další dva členové ochranky. Metr od nich. Nic. Ani jedno slovo o tom, že by se nesmělo fotit. A foťák jsem ani omylem neschovával. Proč taky? 

Zbývá otázka, proč by někdo dával zákaz focení na akci? Lidi se chtěj nechat fotit a ty fotky pak hledají. Jsou to jejich vzpomínky na akci. Nebere mi rozum, co je za tím za logiku. Možná jen udělat ramena ve stylu "naše akce, naše pravidla". A logické zdůvodnění nikde. 

3) Reakce od pořadatele

Napsal jsem pořadateli, že mám k dispozici fotky a dávám jim je k použití. Za mě v tom vidím tak akorát win-win situaci. Mají pro lidi další set fotek a já mám radost z odfocené akce. Nikdo z těch lidí na fotkách asi sotva bude díky tomu mým budoucím zákazníkem. Byla to akce v Brně. V Brně nefotím, nejezdím tam, nemám tam ateliér a ani nic takového neplánuji, protože Brno nesnáším (kdyby tam nebyl Favál a Boby centrum, tak tam ani jednou nepojedu). Takže ne, nechápu, v čem je problém. Krom toho jsem viděl 4 foťáky. Svůj + kolega, kolegyně a jeden videograf s gimbalem. Já pořádat akci, tak jsem rád za každého fotografa zadarmo, který mi dělá propagaci. Budiž. Dejte si na to pozor příště... Ale beze mě. Exit tím pro mě skončil. Tahle pachuť jen tak nezmizí. A ty EXIT akce, jak jsem zmínil, není žádná hitparáda. Tohle asi neobrečím. Sere mě to kvůli těm lidem. Co uděláte jako první, když skončí pařba a víte, že se na ní fotilo? Ano, budete checkovat internet, kdy už se objeví nějaké fotky.



Závěr

Já věděl, že se mám na EXIT akce zvysoka vykašlat. Však i lístek jsem chtěl prodat. Ten šestý smysl je vždy pravdivý, ale ne, člověk si myslí, jak je chytřejší a nemusí vnímat to, co je nad ním. Stejně tak jako na determinismus věřím i na šestý smysl. Přejme pořadatelům zlepšení akcí, parádní DJs z domácí i zahraniční scény a mnoho zdaru obecně. Z mého hlediska by možná stálo za nějakých 30 minut k tomu, abych nastudoval focení na akcích, aby se neopakovalo výše zmíněné. Kdybych si tam rozložil fotobudku, fotostan nebo něco, nabízel lidem focení za peníze, beru. To je jasné. Zaplatit si vstup, poplatek za stánek, výdělečná činnost na akci. Nikdy mě zákony nebraly. A nebudou brát. A už vůbec ne takové prkotiny, za které by měly být obě strany spíš rády. 

Každopádně jedno pozitivum to mělo. Sociální interakce. Pokec s kolegyní fotografkou, která jinak fotí svatby a v klubech noční eventy (netuším, jestli má nebo měla někdy povolení, ale podle rozmluvy nejspíš ne), pokec s dalším fotografem o technice a pak potkání starých známých, které jsem mimochodem nepoznal. Až následná komunikace díky fotkám na FB prozradila, že se známe snad 20 let a jezdili jsme na techno eventy jako parta kdysi dávno. Věk se podepsal na vzhledu a fakt jsme se nepoznali. Hlavně, že jsme si hned lidsky sedli a bavili se o rodinách, dětech, manželce, smích se linul mezi námi. S některými lidmi máte souzeno se potkat nebo setkávat častěji. Sednete si, rozumíte si a zasmějete se spolu. Roky jsme se neviděli a osud nás zase spojil. Vidíte? Osud, determinismus. Klidně to popírejte, měňte detaily, ale nakonec vás život stejně dovede na stejnou kolej a vy si to jen můžete uvědomit.