Hiking: Staré Hamry (Gruň, Bílý kříž, Sulov) | Beskydy s kočárkem

Charbulák – Sulov (943m n. m.) – Beskydy s kočárkem



Vodní nádrž Šance, Charbulák parkoviště, Bílý kříž, Sulov na hranicích.

Na prvního máje bylo hlášeno pro Beskydy 20°C. Co takhle najít místo, kde se dá jet s kočárkem a využít volna na procházku? „Say no more.“ Proč na český blog píšu anglicky? Protože už mám po krk lidí, kteří ve 21. století anglicky neumí. Sakra anglicky mluví a píše celý svět. Zaprděnou češtinou rozumí a umí možná 5 milionů lidí a ti ostatní jen napůl. "Deal with it!" Čeština je relikt minulosti. Angličtina je budoucnost a univerzální jazyk. 



Kudy tam?

Cesta z Olomouce je částečně po dálnici směrem na Ostravu a pak po lokálkách přes Rožnov až na místo. Navigace ukazovala příjezd do cíle za cca 1:40 hod. Směrem přes Frýdek-Místek by to bylo kratší a dle map rychlejší. Přes Frýdek-Místek by ale v reálu jel jen řidič masochista (nebo ten, kdo to tam nezná a nikdy tím směrem nejel). Ne, díky. 3 roky tam byla rozkopaná silnice neskutečným způsobem. Naposledy ten zbídačený stav byl vidět koncem roku při naší cestě na Slovensko. Za půl roku neměli šanci udělat nic, aby to dali dokupy. Možná za další 3 roky už to bude běžně sjízdné.

Přes Valmez, Rožnov a Bílou máte šanci vidět kus přírody, krásné kostely, valašskou architekturu a za pěkného počasí i vrchol Lysé hory. Vždy tudy jedu raději. Klidnější, pohodovější cesta lahodící oku i autu díky silnicím ve skvělém stavu. Jen Zubří je řidičské peklo (na devadesátce tu někteří jezdí 65km/hod a brzdí všechny za sebou, vytváří nebezpečné situace, jelikož se tihle šneci dají velmi obtížně předjíždět a vždy se jeden takový blb musí najít), ale to se chvíli snese. Pozastavím se u vesnice Bílá. Tady to očividně žije. Kulturní odkaz spojený s modernou. Dětská hřiště, kam oko dohlédne. Hotel, restaurace. Ale zároveň i starý kostel, kulturní památka, která po nahlédnutí opravdu ukazuje minulost a místo vzniku. Lustr tvoří paroží z vysoké. Paráda. Hned za kostelem je parkoviště. Zvenku naprostý skvost ikonický pro Valachy.

Dokonalé místo pro rodiče s dětmi, kteří tu tráví více dnů. Strategicky skvělá pozice. Ze Starých hamrů dojdete na Lysou horu. Nemáte rádi vrcholovky? Fajn. Co takhle vodní nádrž Šance? Je libo něco napůl? Gruň. Děti to nebaví? OK, Bílá a jejich hřiště na hřišti. Hotel s restaurací. Zároveň nejde o přeplněný hnus jako Dolní Morava. Snad to takhle Bílé vydrží. Ať se máme kam vracet. Oáza zábavy, jde tam zajet i s dítětem, ale užít i klid, když zajdete kousek mimo centrum dění. 

 


Gruň-Charbulák

Parkoviště, kam směřujeme. Z Bílé na Charbulák pojedete kolem vodní nádrže Šance. Zdroj pitné vody pro okolí. Zákaz koupání atd. Na kopečku nad nádrží je i další, moderní, kostel. Chtěli jsme se zdržet, udělat pár fotek, pokochat se vodní plochou, ale nezbyl čas. Aspoň víme, kam se můžeme ještě vrátit. K parkovišti vede úzká silnička. V zimě na ni potřebujete zimní výbavu. Nedivím se. V zimě bych tam jet nechtěl. Už jen teď před létem byla šířka asfaltu lehce klaustrofobická a vyhýbat se jiným autům jde jen v určité úseky, v rozšířeních, která až tak častá nejsou. Co se dá dělat? Couvat nebo zastavit u rozšíření. Na obsazenost parkoviště upozorňuje cedule u autobusové zastávky, ještě než vjedete do úzkého úseku. Je dost nepřesná. Nám ukazovala „obsazeno“. Když jsme ale vyjeli nahoru (jinde se zaparkovat nedá, takže nebylo na výběr), místo bylo. To samé potom při cestě zpátky. Na parkovišti byly v době našeho odjezdu k podvečeru snad 4 auta. Cedule dole ukazovala stále „obsazeno“. Výběr fungoval ve stylu „paní tam má rozkládací stoličku a vybírá“. Možná to má působit jako záměr. Aby lidé nahoru nejezdili, když už tam paní není a nemá kdo vybrat parkovné. I když je parkoviště prázdné a přístupné. Závory nikde nebyly. Parkovné stálo 200,- Kč.

Vzhůru na cestu

Náš první výlet s kočárem do vyšších nadmořských výšek. Vybíral jsem místo tak, aby to bylo sjízdné, malý z kočárku nevypadl nebo jsme z něj neměli naklepaný řízek po jízdě přes kameny, kořeny stromů. Po ujetých 20 metrech bylo jasno. Tohle bude pohodová vycházka s kočárkem. Cestu tvoří asfaltovka. Hned zpočátku se naskýtají výhledy na Malou Fatru. 

V oparu jsme spatřili Velký Rozsutec. To člověka navnadí. Hotel. Jeden, druhý, třetí. Restaurace, druhá, třetí. OK, tohle jsem opravdu nečekal. Co to je za trasu? Brzy se ukázalo, že trasa je velmi exponovaná. Nebyl to úplný václavák, ale spíše prázdno, jak bych si přál, se také nekonalo. Při pohledu doleva šla vidět Lysá hora. Vpravo Malá Fatra. Kochejte se. Jakmile zajdete do lesa, výhledy zmizí a částečně se vrátí až za 7km na Bílém kříži.

Od Gruně po Kozlenu je stále na co koukat. Trasa je zábavná. Dříve navštívená Soláň byla rázem zapomenuta. V porovnání s tímto místem je Soláň jedna velká nuda. A s kočárem těžko průchozí. Tady jdete nahoru, dolů, po asfaltce, pak lesíkem po hlíně, chvíli po kamenech. Je to pestré. Máme odpružený terénní kočár s velkými koly. S malým uvnitř to nehnulo. Spal si spokojeně, i když jsem bojoval na kamenité části cesty. Obecně bylo vidět dost kočárků. Ale těch městských s mini kolečky. Na asfalt dobrých, do terénu už ne. Nedovedu si představit námahu a nervy tlačit městský kočár přes kameny a jet s ním po lesní cestě k Bílému kříži.

Často tu najdete cedule ohledně psů. Mějte psy na vodítku. Musím naprosto souhlasit. Nikdo není zvědavý na vašeho psa puštěného na volno. Ani my, když jdeme s naším psem na procházku. A tady mají neukázněných pejskařů doslova plné zuby. Na každém kroku a domě cedule s přeškrtnutým psem. Očividně tu mají neblahé zkušenosti s idiotskými páníčky psích mazlíčků. Po 14km dlouhé trase bylo vidět spousty těch, kteří přikázané dodržovali, ale i spoustu ignorantů se psy na volno. A jako všude jinde i zde ti neukáznění působili se svými psy potíže. To hlava prostě nebere. Taková ta individua, kterým by měli prodat maximálně psa plyšového. Korunu tomu nasadila pejskařka v ruce držící navíjecí vodítko, ale se psem na volno. Doprdele místní tady chovají dobytek a pole nebo pozemky nemají z naprosté většiny ohraničené ploty ani elektrickými ohradníky, protože je tady krásná příroda, lidé tu umí žít i bez takových sračkoidních plotů. Je tu velký pohyb osob. Mnoho malých dětí. Mnoho rodin s kočárky. Cedule na každém kroku, abyste měli psa na vodítku. Ale ne, vy retardi musíte mít psa na volno…  na pravé straně batohu nosím lovecký nůž. Primárně ne na odrážení nebezpečí, nůž je multi nástroj, víme, ale kdyby mi na manželku, na mě nebo děcko v kočárku vystartoval pes bez vodítka, páníček si domů ponese rozpárané zvířátko.



Zajímavosti

  • po levé ruce od parkoviště máte krásný výhled na Lysou horu i na Smrk
  • vpravo jsou vidět vrcholy Malé Fatry
  • po cestě uvidíte beskydský Meteorit Morávka
  • naučnou stezku tu mají famózní (pro dospělé i děti)
  • chodník pro bosé nohy (nevyužili jsme)
  • pomník valašské ovci (parádní photo op)
  • experimentální ekologické pracoviště
  • v osadě Bílý kříž se dá zažít Urbex (několik opuštěných stavení, do kterých se dá dostat)
  • Bílý kříž je na naší polovině a Biely Kríž na slovenské části. Osada rozdělená napůl
  • kaple Klokočov
  • vrcholek Sulov je přesně na hranici se Slovenskem.
  • Je tu ještě jeden vrchol Sulov, ale po slovensky Súl’ov.
  • Pod vrcholem Kozlena je místo s nejtmavší částí Beskyd. Ideální pro pozorování hvězd

Závěr a shrnutí

Těsně před Bílým křížem byla jedna mapa s trasami a popisem: „Lysohorská běžecká magistrála“. Jelikož běžkař nejsem, je pochopitelné, že tuhle trasu neznám. Potkali jsme cyklistu ptajícího se na směr, cestu. Prý je tu mnoho tras a nefunguje mu GPS. No, mapy.cz tu fungují normálně. Neměli jsme problém. Jinými slovy zabloudil. Cyklisti… Tím naznačuji, že by se tu snad mohlo najít klidné místo a cesta, když se budete snažit. Já tuto cestu našel den před odjezdem. Dejte tomu více času a najdete.

Z parkoviště Gruň-Charbulák až po Sulov to je 7km. Celkem 14. Hodinky ukazovali 25.510 kroků. Slušné na takovou procházku. Nahoru, dolů, asfalt, lesní cesta, chvíli kameny. Samo o sobě velmi pohodové. Při tlačení kočárku už je z toho příjemný výšlap, který plosky nohou ucítí.

A tady (fotka Kysucy) se dá zažít i Urbex. 

Co se Beskyd týče, máme už druhou trasu, na kterou se lze vydat s kočárkem. Ta první je na Pustevnách. Pochopitelně. Jezdí tam autobusy, asfaltový pás je široký i na autobus, pro kočárky jasná volba. Druhá je na Gruni. Asfalt o šířce pro jedno auto, ale bohatě stačí. Místa k odpočinku všude dost. I lavky, když pohrdnete loukou. Restaurací a ubytování také až dost.

S výletem na Staré Hamry nešlápnete vedle.


Celé video z výšlapu včetně fotek, které nejsou v článku, zde (klikni na fotku): 


Fotky byly upraveny mým presetem v Luminar Neo. Preset lze zakoupit zde (klikni na fotku níže):