Obří Skály, vodopád u Obřích skal; Jeseníky

Obří Skály, vodopád u Obřích skal; Jeseníky


Když jsme poprvé jeli do Ramzové, v plánu byl výstup na Šerák. Samotné výhledy ze Šeráku byly fajn, ale cesta a vše okolo o ničem. Velké zklamání. Chtěli jsme místu dát ještě druhou šanci. Přece Ramzová je pojem. A tak byl pokořen jesenický Smrk. Nudnější lesní procházku byste hledali těžko. No a tak, bez jakéhokoliv plánování, jak vůbec nebývá zvykem (ale Ramzová, meh), jsem vyrazil potřetí do Ramzové na Obří Skály. A touhle cestou Ramzovou uzavírám jako totálně marnou lokalitu.




Na kolech auta mám krytky. Asi 3 měsíce. Za tu dobu vydržely Itálii, Slovinsko (jízdu 15km po hřebenovce na štěrku), Rakousko, ježdění po polovině Česka (Ostrava, Olomouc, Brno), ale přijedu do Ramzové a krytka na předním pravém kole chybí. Všiml jsem si toho až při příchodu z hiku po 20. hodině. Nejsem si vědom, že bych někde po cestě vymlel rigol a krytka tak mohla vypadnout (cesta byla krásná, pohodová), takže mám za to, že si z parkoviště někdo odnesl suvenýr. Podělaná Ramzová.


Kudy tam

Výchozím bodem je parkoviště Ramzová. U domu, který má na fasádě namalovanou kozu, se vydáte doleva po zelené. Polovina trasy je na pohodu. Vycházka přes les. Druhá polovina je stoupák, ze kterého se spotíte. Hodně. Hodinky mi naměřily tepovou frekvenci 176. A těch 29°C ve stínu komfortu také nepomáhalo. Naštěstí se podél cesty kroutí potok. Jeden umělý vodopád, přehrada, a pak jeden vodopád přirozený, ke kterému nevede značená cesta.


Vodopád

Mapy.cz zobrazují vodopád u Obřích Skal. Dostanete se k němu neudržovanou, zatravněnou cestou. Žádná cedulka k němu nenavádí. Přišlo mi, že je rozdělen na dvě větve. Obě jsem obešel a ta vpravo vypadá více jako vodopád. Rozhodně má více vody a kaskáda byla pěkná. Dalo se zastavit, ovlažit se studenou vodou. Ta vlevo je dost chudá, málo viditelná a krom toho na výstupu k ní ztratíte mnoho energie. Vyšplhat to je umění jak pro horskou kozu. Půda je značně nasycena vodou. Tráva a hlína velmi klouže. Na první pohled suché místo se pod tlakovou zkouškou nohou sesouvá jak nic. Tady je potřeba být hodně opatrný. Jeden špatný krok a uklouznete, skončíte dole na kamenech. Zastavit se není o co. Stromy nebo snad pevnější keře na svahu nejsou. Do poloviny je to jen travnatý pás. Horní polovinu tvoří vodou nasáklý štěrk s hlínou. Ještě horší kombinace. Když už tak stojím zadýchaný na vrcholu hned u vodopádu, říkám si, že ta námaha a ztráta času i energie za to nestála. Výhled nestojí za řeč, není možnost si odpočinout, pod nohama vám pracuje půda… je to o hubu a pro nic.


Obří Skály

Recenze lokace udávají 4,9 z 5. To byl i důvod se potřetí vydat do Ramzové. Nevím, kde na tom lidi byli nebo co za lidi ty recenze psali, ale zcela určitě nenáročné horské publikum. Za mě 2,5 z 5 max. Když bych šel na hory po roce nicnedělání a nic za rok neviděl, neprošel. Teď například porovnávám s Vozkou. Vozka je super lokalita, opravdu velké skály, masivní, obejdete si je dokola, vyšplháte na ně. Dá se tam strávit hodina, dvě a pořád se kocháte. Tady u těch „obřích skal“ si na kamení vylezete, ale obejít se nedají. Ne legálně. Všude je natažená páska a zákazy. Seděl jsem na kameni asi 15 minut, abych si snědl svačinu. Jinak bych se nezdržel. Toto né. U skal je křižovatka, kde se to hemžilo turisty. Třeba jeden pár, kdy měl otec v nosítku snad dvouměsíční dítě. Ve třicítkách. Na horách. Ramzová a okolí fakt ne. Už nikdy. Zabitá lokalita, divní lidé v ní. Víc to pitvat nebudu. Jeseníky jsou nádherné, ale každá krása má holt svoji pihu.


Video z hiku

Výšlap jako obvykle nahrávám. Poprvé se mi stalo, že by někdo chtěl být ve videu a zeptal se, na jakém kanálu to pak bude. Trojice sympatických hikerů z Bohdíkova se psem na vodítku (tím si mě získali, že to nebyla vymletá paka se psem na volno). Když jsme u toho psa, těsně pod cílem byl jeden pár se psem na vodítku, který byl agresivní na všechny okolo. Procházím okolo páru a pes vyceněné zuby, vrčení. Udělám 15 kroků a slyším, jak vrčí na lidi, kteří šli kousek za mnou. Pejsek měl problém. Horší to bylo o to víc, že po cestě byla spousta malých dětí v obou směrech (nahoru i dolů) a při několika křižovatkách byly plácky pro odpočinek, kde si děti hrály.



Závěr

Morava nejsou Alpy. Měli bychom se snažit z toho mála, co ČR má vytěžit, co jde. Radovat se z maličkostí. Když je to ale velká bída, tak je. Přiznejme si to. Některá místa zkrátka za návštěvu nestojí.


#obriskaly #jeseniky #ramzova #jasonb54 #hiking #turistika #morava #ceskarepublika #czechrepublic #vodopad